Osteopatia i maternitat

Gràcies a tècniques especialitzades l’osteopatia ajuda a facilitar la fertilitat, fer un bon acompanyament en l’embaràs, preparar el part i ajudar el post-part.

Osteopatia i fertilitat

“El moviment és la vida” és una gran frase de l’osteopatia que s’aplica extraordinàriament bé als processos de fecundació, embaràs i part.

Perquè la fecundació es pugui produir necessitem una correcta maduració dels òvuls dins dels ovaris, una correcta mobilitat de les Trompes de Falopi i l’úter També un bon teixit endometrial on s’implantarà aquest òvul ja fecundat.

Resumint molt, és imprescindible que:

  1. El sistema endocrí estigui funcionant correctament.
  2. Úter i ovaris estiguin ben vascularitzats i no tinguin restriccions importants de mobilitat.

Per aquest motiu, l’osteopatia pot tenir un paper importat a l’hora de facilitar les condicions necessàries perquè l’embaràs sigui possible i pugui evolucionar amb èxit.

Osteopatia i embaràs

L’embaràs és un procés natural que, en unes condicions ideals, no comporta grans molèsties ni dolors. Potser estem massa acostumats, per “tradició”, que tenir dolors durant l’embaràs és normal i no hi ha més remei que aguantar-los. Passa el mateix amb els dolors menstruals…

Cap al tercer mes i fins al final de l’embaràs poden aparèixer dolors a la regió abdominal baixa i al pubis.

Dolor lumbar i ciàtica són símptomes que es poden manifestar en el transcurs de l’embaràs, sobretot a partir del cinquè mes. L’úter va creixent i en aquesta expansió, va agafant l’espai que abans ocupaven altres òrgans i vísceres. És imprescindible que el moviment entre totes aquestes estructures es faci correctament, així com tenir ben conservada la mecànica pèlvica (articulacions sacroilíaques) i lumbar, perquè tot el conjunt es vagi adaptant a les necessitats d’aquest procés.

Quan apareix qualsevol d’aquests símptomes cal pensar que hi pot haver una restricció de mobilitat d’alguna estructura. L’osteòpata pot detectar la causa del problema i fàcilment aconseguir una millora ràpida i duradora.

Ciàtica i embaràs

Quan parlem de ciàtica en embarassades normalment ens referim en un dolor localitzat a la zona glútia i que baixa cap al darrere de la cuixa. Rarament arriba més a ball del genoll. Es tracta, doncs, d’una “falsa ciàtica”. Aquesta pot tenir tres possibles causes que es resolen fàcilment amb el tractament osteopàtic:

  1. Bloqueig de les articulacions sacroilíaques.
  2. L’úter, en la seva extensió, es posiciona cap a un costat, molt sovint a causa d’adherències peritoneals, augmentant molt la pressió sobre artèries, venes i nervis d’aquest costat.
  3. La posició del fetus a dintre de l’úter és molt fixa. El fetus no ocupa bé tot l’espai uterí i es queda molt en contacte amb la paret d’un dels costats, amb tres possibles conseqüències:
    1. Falsa ciàtica.
    2. Irritació de la paret uterina, contraccions prematures excessives, l’úter es posa dur moltes vegades al dia.
    3. Moldejament fetal, futures desviacions de columna.

Un osteòpata pot detectar aquesta posició intrauterina i ajudar al fetus a ocupar tot l’espai intrauterí per mitjà de tècniques molt suaus i respectuoses.

Osteopatia i part

Evidentment, l’osteòpata no serà present al moment del part!

El part, una de les coses més meravelloses. És un procés natural i fisiològic que, en una gran majoria de casos, es desenvolupa sense obstacles. L’osteòpata té la capacitat d’acompanyar l’embarassada en el seu benestar fins al moment del part. Si arriba en les millors condicions físiques per afrontar-ho, sense “ciàtica”, amb la mecànica pèlvica ben conservada i la musculatura del sol pèlvic ben equilibrada, estem afavorint un part natural sense complicacions.

Osteopatia i postpart

La natura és meravellosa, tot està pensat perquè les estructures que han patit canvis al llarg de l’embaràs vagin tornant a recuperar la seva posició original. Les compensacions que han anat fent la columna lumbar, la pelvis, les costelles i fins i tot la columna cervical es van esborrant a mesura que la funció del cos es normalitza.

No obstant això, tenint en compte que l’embaràs i el part són de llarg l’esdeveniment natural que més impacte pot tenir en el cos d’una dona, és molt recomanable fer una visita a l’osteòpata. A vegades el cos troba dificultats a recuperar el seu estat inicial, molt més encara si hi ha hagut complicacions abans o durant el part.

Aquesta visita de revisió postpart es farà normalment passada la quarantena. Si pot ser, en la mateixa sessió es farà una primera revisió al nadó.

En cas de cesària una sessió d’osteopatia serà imprescindible tant per la mare com pel nadó.