Com és una sessió d’osteopatia

En una primera visita fem una entrevista completa per conèixer bé la persona que tenim al davant. Després fem una exploració física i biomecànica, en la que ja comencem a fer els ajustaments biomecànics a la mesura que trobem restriccions de mobilitat. També veiem si aquestes restriccions de mobilitat tenen relació amb l’esfera visceral o crani-sacral.

Per acabar, fem una revisió per evaluar els canvis en la globalitat estructural així com la millora de paràmetres concrets, per poder fer el seguiment adequat.

El tractament ha de ser suau, agradable, mai dolorós i sempre adaptat a les característiques de cada pacient. Per aquest motiu els ajustaments osteopàtics es poden realitzar amb moltes tècniques diferents:

Manipulacions vertebrals: Són potser la tècnica més vistosa o coneguda de l’osteopatia. Consisteix en aplicar una energia directa sobre una vèrtebra per retornar-li el moviment o “resituar-la” en el seu entorn. Aquest moviment pot produir un soroll (cruixit). Ben realitzat, aquest tipus d’ajustament és indolor, segur, ràpid i efectiu, però no és una tènica adequada per a tots els pacients ni totes les lesions.

Tècniques miotensives: Són tècniques suaus que requereixen la participació activa del pacient. Utilitzen la posició del cos com a braç de palanca per ajustar les articulacions fent servir la pròpia energia muscular alternant fases de contracció-relaxació-estirament.

Tècniques d’escolta: L’osteopatia crani-sacral i la biodinàmica són les tècniques més suaus. Ens permeten entrar en contacte amb la vitalitat dels teixits, que expressen a les nostres mans la seva disfunció i la seva capacitat d’autocuració. Alguns pacients pensen que estem fent “imposició de mans”, però un coneixement profund de l’anatomia i l’experiència fan que aquest tractament funcioni molt bé.

Manipulacions viscerals: Són un conjunt de tècniques diverses que permeten retornar la mobilitat a les estructures viscerals i òrgans. Poden fer-ne millorar la vascularització, la circulació limfàtica i la seva relació mecànica amb estructures adjacents. Són també molt útils per reactivar la immunitat.

Una visió global del pacient

Crec que no podem menystenir el component psicològic o emocional que hi ha l’origen de molts bloquejos corporals. És important tenir en compte la causa dels bloquejos per tractar-los amb èxit, però en cap cas l’osteòpata fa de psicòleg. En l’enfoc somato-emocional podem alliberar el bloqueig físic i això comporta, sovint, una millora en les causes emocionals que l’havien provocat.

Recomanacions pel pacient

El cos és un material preciós que tenim i que ens acompanya tota la vida. Si el cuidem una mica respon de manera meravellosa.

Sovint recomano la realització d’alguns exercicis senzills que faciliten una recuperació més ràpida i duradora. També poden prevenir de recaigudes en la mateixa lesió.

  • Incorporar alguna activitat física suau.
  • Tenir hàbits posturals adequats.
  • Revisar hàbits nutricionals.